Tips

Om onze voordelige prijzen te zien en om te bestellen, bezoek onze webshop. Klik hier.

Dit moet u weten over natuursteen:

  1. Natuursteen tegels worden handmatig geproduceerd. Hierdoor is het mogelijk dat er dikte en/of maatverschil optreed. Dit geld ook voor gekalibreerde tegels. Uiteraard doen wij er alles aan om dit te voorkomen.
  2. Natuursteen tegels zijn niet altijd kleurvast. Over het algemeen worden de meeste kalkhoudende soorten (limestone/blue stone) onder invloed van UV-straling lichter van kleur.
  3. Gezoete natuursteen tegels, kunnen onder weersinvloeden hun glans verliezen.
  4. Donker gekleurde tegels, worden zeer warm onder invloed van langdurige blootstelling aan zonlicht. Wij adviseren hiermee rekening te houden voorafgaand aan de verwerking en de plaatsbepaling. Bijvoorbeeld rond een zwembad kan het vervelend zijn.
  5. Tegels met een gevlamd oppervlakte hebben altijd vlambanen in het bewerkte oppervlakte zitten. Ook kan het incidenteel voorkomen dat er nog enkele zaagsneden en haarscheuren (door verwarmen) zichtbaar zijn.
  6. Natuursteen tegels kunnen haarscheurtjes bevatten of door verhitting verschijnen. Dit is inherent aan de steensoort. M.n. bij Basalt soorten is dit een bekend verschijnsel.
  7. Graniet tegels hebben een sterk zuigende werking. Door vocht opnamen kan het zijn dat ook vervuiling naar boven gezogen wordt. Let op: het zand moet vrij zijn van verontreinigingen zoals bijv. koolstof de zogenaamde oerbolletjes, kalk, ijzer enz. Vraag dit na bij uw leverancier van het zand. Dit is zeer belangrijk bij sterk zuigende steensoorten zoals graniet. Hierdoor kunnen er vlekken van verontreinigingen vanuit de ondergrond ontstaan, zoals roestvlekken enz. Bij voorkeur een drainerende, gestabiliseerde ondergrond gebruiken. Door dichtslibbing van de tegels aan de onderzijde zal dit vocht transport afnemen en de vlekvorming verdwijnen. Dit proces kan lange tijd duren.
  8. Gezoete tegels kunnen bij vochtig weer glad zijn.
  9. Bij verwerking van natuursteentegels altijd een witte gummihamer gebruiken en voorzichtig kloppen om breuk of scheuring te voorkomen.
  10. Gezoete tegels zijn handmatig geschuurd. Het kan voorkomen dat schuurplekken op het oppervlak zichtbaar zijn. Door gebruik (slijtage) zullen deze vlekken verminderen.
  11. .Bij grote maten (80x80, 100x100) kan schotelvormig voorkomen. Deze maten worden vanuit 2 zijden naar elkaar gezaagd. Hierdoor kan in het midden een randje ontstaan die weg geschuurd wordt. Door het egaal schuren kan schotelvorming ontstaan.
  12. Gebruik nooit zuurhoudende reinigingsmiddelen. Dit tast het oppervlak onherstelbaar aan. Vraag altijd advies van de specialist.
  13. Bij wildverbanden is het mogelijk dat onderlinge afmeting of diktes verschillen.
  14. .Om een optimaal effect van kleurverdiepende middelen te genereren dient u de behandeling halfjaarlijks te herhalen.
  15. Het kan, voornamelijk bij leisteen tegels, voorkomen dat de gezaagde zijden of hoeken geen 90 graden zijn.
  16. Natuursteen tegels zijn erg hard. Hierdoor kunnen bij strakke tegels met of zonder facet soms splinters van de randen af zijn. Vanwege transport e.d. kan dit niet worden voorkomen. Wij adviseren beschadigde tegels te gebruiken voor zaagstukken.
  17. Het vervoeren, laden of afladen van grote maten dient rechtop te geschieden. Liggend vervoeren verhoogd de kans op breuk en is voor eigen risico. Lossen of plaatsen van de tegels dient altijd op een vlakke ondergrond te geschieden.
  18. Bij leisteen soorten is het mogelijk dat er schilfers loslaten uit het oppervlakte. Dit is een natuurlijke eigenschap van leisteen. Ook bij flagstones kan dit verschijnsel voorkomen.
  19. Tegels met een geschuurd, gepolijst en gezoete oppervlakten zijn gevoelig voor krasvorming. Wanneer er met hardere materialen over deze tegels geschuurd wordt (denk hierbij aan steentjes onder schoenen, poten van terrasstoelen, verschuiven van parasolvoeten) kunnen er krassen verschijnen op de tegels. Deze krassen zullen na verloop van tijd (weersomstandigheden, onderhoud) minder zichtbaar worden, maar zullen niet verdwijnen. Om krassen op natuursteentegels te vermijden raden wij aan om de poten van uw terrasmeubilair te voorzien van viltjes of rubberdopjes.
  20. Samples zijn altijd ter indicatie; bij natuursteen kan iedere tegel anders zijn. Houd hierbij rekening in uw keuze.
  21. Natuursteentegels mogen niet strak aan elkaar verlegd worden. Natuursteen kan krimpen en uitzetten. Wij adviseren de tegels te verleggen met een minimale voegbreedte van 3mm.
  22. Gebruik minimaal twee keer per jaar een groene aanslag verwijderaar of algendoder. Dit werkt preventief. Het middel mag absoluut geen zuur bevatten.
  23. Gebruik altijd schoon en gewassen zand. Vuil zand kan vlekvorming aan het oppervlakte veroorzaken.